Descobrint l’Empordà al ritme de la bicicleta.



Cicloturisme per l’Empordà


Desprès d’una llarga temporada sense noves rutes, ara li ha tocat a una de les comarques mes mítiques de la nostra terra l’Empordà. Les rutes que proposo en principi no es per fer amb alforges. Son 5 recorreguts amb força contingut turístic, aiguamolls de l’Empordà, pobles medievals, la Costa Brava, pobles de Dalí i fins i tot una visita al estany de Banyoles. Els itineraris son previstos des de Torroella de Montgri punt de sortida i arribada dels diferents recorreguts per l’ Empordà i Costa brava.

Recorreguts:

1. Del Montgrí al massís de les Alberes



Ruta circular cap al Nord per descobrir la zona de l'Alt Empordà al peu de la serra de l’Albera, especialitzada en la producció de vi i oli.
Punt més elevat Terrades (260 m)(95 -160 km)
Traç de recorregut: De Torroella a Espolla

2. L’Empordà de Dalí.



Ruta circular cap al Nord per visitar la fantàstica zona del Cap. de Creus. La ruta es dirigeix cap al Nord passant pel poble de l'Escala i el nucli medieval de Castelló d'Empúries. Creuarem el parc natural dels aiguamolls de l’Empordà. A continuació pujarem al Cap de Creus visitant l'important monestir romànic de Sant Pere de Rodes amb una magnífica panoràmica i es visiten les encantadores poblacions pesqueres de Port de la Selva i Cadaqués, on es pot visitar la casa de Salvador Dalí. Pics més elevats, Santa Elena (505 m) i Coll de Perafita (260 m)(135 -135 km)
Recorregut: Torroella de Montgrí Cadaquès


3. Costa brava. El paradís irrepetible.

TEXT. Narcís Comadira
Aquesta Costa que va del Cap de Creus fins a sa Palomera era la mes bonica del món. He escrit era amb una tristesa infinita. La tristesa que degueren sentir Adam i Eva quan pensaven en el jardí que van haver d’abandonar. Els que tenim prous anys com per haver viscut la Costa Brava de fa mig segle no podem sinó plorar llàgrimes amargues per aquell paradís perdut.

Ruta circular cap al Sud visitant la ciutat de la Bisbal d'Empordà i arribant a Calonge pel fantàstic Coll de la Ganga en ple massís de les Gavarres. Després se segueix la costa visitant les poblacions pesqueres de Palafrugell, Palamós i Sant Feliu, recorrent unes carreteres ideals al costat del mar pel macis de Cadiretes. Es torna visitant el conjunt històric medieval de Pals.
Pics més elevats, Coll de la Ganga (200 m), Montagut (505 m).(100 -100 km)
Traç del recorregut: Torroella S. Feliu de Guíxols.

4. Pedres amb identitat. Itinerari per els pobles medievals més ben conservats.

Els pobles que hem triat tenen unes quantes coses en comú. Primer de tot , son pobles que han pogut conservar prou be el seu antic aspecte medieval. Llevat de Vulpellac i Monells, als altres quatre pobles es pot resseguir perfectament el recinte emmurallat, amb torres quadrades o cilíndriques,, espitlleres, barbacanes i altres elements defensius.
Ruta cap als nuclis medievals de Rupià i Madremanya per visitar el Santuari dels Àngels al massís les Gavarres, des d'on es divisa una esplèndida panoràmica sobre el pla de Girona i del Pirineus. De tornada es visitarà les poblacions de: Monells amb una de les places més boniques dels països catalans. la Bisbal d'Empordà al peu del massís i de gran importància per la indústria ceramista. Vulpellac, amb el seu Castell-palau.. Peratallada, el poble amb el nom mes evident, és un dels pobles del nostre país que millor ha conservat el seu antic aspecte medieval. Seguim per Ullastret, La muralla indica el camí. Palau-Sator . Pals, per la torre de les hores no passen els anys. El nucli antic de Pals, que esta conservat gairebé intacte està situat al cim d’un turó.
Punt més alt Els Àngels (484 m)( entre 109 i 60 km)
Traç del recorregut: pels pobles medievals.

5.Fins el pla de l'Estany

Comarca situada a la fèrtil plana de l'estany de Banyoles, entre les valls del Fluvià i del Terri, continuació de la plana empordanesa, flanquejada a ponent per la serra de Rocacorba.
L'última ruta és en direcció al Oest i ens arriba fins a la ciutat de Banyoles per visitar el famós llac de Banyoles, de gran importància internacional com a destinació destí per a la pràctica del rem.


Punt més alt, Banyoles (200 m)(103 -103 km)
Traç del recorregut: Torroella de Montgrí Banyoles
Allotjament a :
Fonda Mitjà. C/ Església 14 de Torroella de Montgrí. La mitja pensió, sopar dormir i esmorzar, surt per un raonable preu de 44 € per persona, inclòs l’iva. La persona de contacte a estat la Sra. Raquel.
Enllaços interesants:

Comentaris