El Danubi, mil quilòmetres de via verda


Imatge Jabarea



De la Selva Negra a Viena, paisatges i art al ritme tranquil del gran riu
per: PACO NADAL - 27/05/2006

El somni del cicloturista: 932 quilòmetres de camí senyalitzat entre boscos i camps de conreu. Ulm, Ratisbona, Passau i altres encantadores ciutats. Palacios, abadies i sopars en tavernes a l'aire lliure.
El Danubi, com tothom sap, no és blau. Però aquesta petita disquisició cromàtica no desmereix gens ni mica de la seva bellesa i de la seva importància. Més que un llit fluvial, el Danubi és un fil conductor, la primera gran autopista de Europa central. Diuen que on flueix un gran riu floreixen grans civilitzacions. I el Danubi és gran, majestàtic. Prou com per que al llarg dels 2.858 quilòmetres que separen el seu naixement a Alemanya de la seva desembocadura a la costa romanesa del mar Negre hagin trobat recer gots, romans, saxons, sueus, txecs o bavaresos. En aquesta llengua d'aigües xocolata es dilueixen 2.000 anys d'història, i segueixen circulant mercaderies, persones, art, cultura i coneixement.


Recorregut pel Danubi a Alemanya
El carril bici del Danubi està perfectament senyalitzat, en les llibreries venen mapes i guies del recorregut; aquí i allà apareixen zones de descans, hi ha tallers, i en les oficines de turisme gestionen l'allotjament
El riu i el carril arriben a Melk, sobre la qual despunta la superba abadia barroca que va servir d'inspiració a Umberto Eco per a la seva novel 'El nom de la rosa'Però, a més, el Danubi creua una porció d'aquesta Europa civilitzada i respectuosa que pensa que la bicicleta és un meravellós instrument per descobrir territoris. D'aquest mestissatge entre escenari bucòlic i respecte a la locomoció alternativa sorgeix el Donauradweg, el carril bici del Danubi, una de les majors sendes exclusives per a ciclistes del món, que llisca enganxada al riu per Alemanya, Àustria i Hongria. La més fascinant i assequible oportunitat per descobrir el cor del continent, d'una manera assossegada ia una velocitat justa.
El segon major riu d'Europa (després del Volga) per conca, longitud i cabal, neix a les muntanyes de la Selva Negra, prop de Donaueschingen, on es commemora tan magne enllumenament amb una gegantesca font. Aquí comença el carril bici, que es col loca en paral.lel a la llera i va salvant les goles que empresonen els quilòmetres inicials a la recerca de Ulm, la primera gran ciutat que travessa i des de la qual és navegable.
Per seguir llegint: Clica.

De manera orientativa, hi ha dues pàgines web oficials que recullen informació molt útil: la de Donau-Radweg Service, Disponible en alemany, anglès i francès, i la de Raderlebnis Donau ~ Moldau únicament en alemany. En qualsevol de les dues es poden trobar recorreguts, propostes de viatge, informació sobre allotjaments i la ubicació de diferents oficines de turisme, d'especial utilitat per reservar l'allotjament o per demanar plans del camí.

Comentaris