Catalunya Central: a peu i en BTT. Per conèixer i estimar una mica més les nostres comarques.



Aquest itinerari reinventa el viatge prop de cassa i ens farà trobar el gust a travessar paisatges coneguts vistos des de un angle insòlit. De l’excursió d’uns quants dies fins la curta matinal per anar a fer gana

En un dia clar, i des de l’ excel·lent mirador de Sant Jeroni, a Montserrat, podem contemplar als nostres peus el Pla de Bages. Més enllà la serra d’Ensija, i una mica més lluny la serra del Cadi. El itinerari, circular,  recorre les comarques de la Catalunya central: Bages, Solsonès, Berguedà i Osona al llarg de 8 etapes enllaçades.

Itinerari suau i ben diferenciat en les seves  dues meitats, ja que passarem d’un “ “hemisferi” a l altre, la falla del Mig Món de cal Trist  a Súria; ecuador on, segons la llegenda, el món va ser cosit com una pilota.
La primera part segueix prop del riu Cardener i els canals d’aigua que antigament proveïen de força les maquines de les nombroses colònies tèxtils, i que, encara ara, aporten electricitat a la xarxa general.
La segona part ens situa fora la vall del riu per poder contemplar un altre món: el rural. Aquest abastat per la força de la pagesia.
Dos móns ben diferenciats que haurem de contemplar amb imaginació i una mica de tranquil·litat.

Cardona Poble  antic de Carrers Estrets i enfilats,plens d’història com ho reflecteix la col·legiata de Sant Vicenç que es troba dins del majestuós Castell; la impressionant bellesa geològica de la muntanya de sal, única a Europa.
La primera part d’aquest itinerari transcorre pla remuntat el cau de la Vall d’Ora. A mida que ens allunyem guanyarem alçada fins arribar al coll d’Arqués, des d’on veurem els imponent cingles de la serra de Busa i Capolatell ( També coneguda per “la presó dels Francesos)” utilitzat per aquest fi durant la gerra d’independència)
Finalment iniciarem la baixada fins el Cardener fins al pantà de la Llosa de Cavall i St Llorenç de Morunys.


Hi a qui pensa que la bicicleta és una maquina de tortura... Potser a les pujades... Però hem d’admetre que, tant de pla com de baixada, ens dona ales per poder arribar més lluny.
Per aperitiu, ens serveix una pujada de 800 metres que ocupa quasi la meitat del recorregut i  nomes un  replà per poder alenar i així arribar fins el coll de Moripol. La segona pujada no es tan llarga encara que ens ho pot semblar, ja que les nostres forces no estaran al cent per cent. Això si un cop dalt ja podrem respirar tranquils perquè l’arribada a Gósol es ben suau.

Itinerari de mitja muntanya que comença sota la cara sud del Pedraforca i que segueix per la base de la cara sud de la Gallina Pelada, la impressionant  Roca Gran de Ferrus.
No tot son parets en aquest recorregut, també i trobarem paisatges idíl·lics, boscos de pi vermell típicament pirinencs, boscos de fagedes no tan freqüents, de daurats colors a la tardor i de reconfortant ombra a l’estiu.
Trobarem el poble de peguera, abandonat en una bonica vall. Un tros mes avall passarem per un camí força curiós: sembla construït per passar-hi amb vagonetes.

Una vegada, algu va dir que a Catalunya rares vegades es podien tenir els dos peus  a la mateixa alçada. Bon itinerari per confirmar-ho, ja que quan no pugem estem baixant..
Per sort el fet de contemplar el pont gòtic de Pedret ens farà oblidar la duresa del terreny. Si el travessem, oblidant-nos una mica del recorregut podem arribar-nos a Sant Quirze de Pedret on i ha un dels millors exemplar pre-romànic de Catalunya.
Al llarg del recorregut també podrem visitar Sant Pere de la Portella, monestir romànic al que traslladaren la Universitat de Cervera durant la Primera Gerra Carlina.

L’únic itinerari que  no comença en un poble. El càmping de la riera de Merlès  disposa de serveis i ames esta enclavat en una bonica vall ideal com a punt de partida de excursions..
Terreny abrupte però no de gaire altura. Moltes valls i petites carenes que ens obliguen a pujar i baixar constantment , fent-nos la passejada més entretinguda. També vorejarem el petit embassament de la Gabarresa, un lloc  amb un paisatge força peculiar.
Si encara ens queden forces, podem donar una ullada al castell d’Olost i a l’església, de façana neoclàssica, coneguda com la catedral de l Lluçanès.

És un itinerari llarg  ( no gaire dur) que des de Olost de Lluçanès ens portarà, entre camps i boscos a San Salvador de Serradellops, església romànica que pertany a la parròquia de  Sant Jaume i Sant Cugat d’Alboquers,
Passarem l’eix transversal per sobre del túnel de Fontfreda i continuarem per la serra Gran de Postius, des de on podrem gaudir d’una bonica vista de la plana de Vic amb la seva capital al fons..
Quan arribem a Puig Espeltos iniciarem una llarga baixada, que ens permetrà contemplar la vila de Moià i el seu entorn.

Aquest itinerari es pot dividir en dues parts ben diferenciades: la primera transcorre quasi totalment per la pedregosa pista que ressegueix la vall de la riera Golarda; la segona, després de passar la vila de Monistrol de Calders i d’una forta pujada ens deixa a la Mussarra, des de on podrem contemplar la gran panoràmica de del par natural de Sant Llorenç del Munt amb les inconfusibles siluetes del  Montcau i la Mola.
Des d’aquest punt l’itinerari transcorre per un seguit de carenes que esn prtaran fins l riu Llobregat, ja molt a prop de Manresa.

Del llibre:  Catalunya Central a Peu i en BTT .
Autors:  Manel Vilchez Molina i Xavier Coma i Corderroure.

Dades i traça del recorreguta a Wikiloc.




Comentaris

jerandonne ha dit…
Très beau !très bien !