La ruta del Caracremada en BTT

Ja fa uns mesos que no tinc activitat al bloc. Calia fer una pausa. Avui reprenc l'activitat amb aquesta nova i sensacional ruta.



La ruta del Caracremada. El seu origen va ser per fer a peu. Actualment es pot fer també en BTT i en Cavall. La variant en BTT promociona Sílvia Rovira.


La Ruta de Caracremada és un recorregut circular de 5 dies de marxa que uneix les principals muntanyes del Prepirineu de l'alt Berguedà i l'alt Solsonès, tenint com a punt de partida i arribada els Rasos de Peguera.

L'esmentada ruta transita d'una banda de les muntanyes més emblemàtiques del Prepirineu català (Rasos de Peguera, serra de Ensija, Pedraforca, serra del Verd, serra de Port del Comte, serra del Busa) i diverses poblacions com Gósol i Sant Llorenç de Morunys.

Les característiques principals que diferencien aquesta ruta de les ja existents a les muntanyes pirinenques són les que es resumeixen a continuació:

És la primera ruta completament prepirenaica que enllaça les principals muntanyes de l'alt Berguedà i l'alt Solsonès.

La varietat del paisatge, amb les seves corresponents modalitats de fauna i flora.

És una travessia practicable durant una llarga temporada, ja que la neu només està present i resulta un impediment pel caminante en els mesos d'hivern estricte; la primavera i la tardor són les millors èpoques, i a l'estiu la calor és bastant acceptable, tenint en compte que la major part de la travessia discorre entre els 1.700 i els 2.200 metres i que en la part més baixa (serra del Busa) hi ha bastants trams ombrejats i amb la protecció de bosc de coníferes.

Els avituallamientos per les pernoctaciones es fan en pobles, i per tant no depenen de les disponibilitats de calendari dels refugis d'alta muntanya, que sovint obren només a l'estiu i els caps de setmana.

Un altre tret diferencial resideix en els importants agents culturals i històrics d'aquesta ruta respecte a altres recorreguts d'alta muntanya, ja que amb la Ruta de Caracremada passem per zones amb bastant historia: pobles, castells, esglésies, pistes d'esquí, centres miners, passos ramaders mil·lenaris, museus, refugis de maquis, etc.

En resum, per la varietat de paisatges, pel seu interès cultural i patrimonial, per la seva proximitat als grans nuclis urbans (Barcelona i àrea metropolitana, Terrassa, Sabadell, Manresa, Girona, Vic) i per la llarga durada de la temporada en què serà practicable, la Ruta de Caracremada reuneix totes les característiques, al·licients i factors perquè es converteixi en un referent de l'excursionisme a Catalunya.

PERÒ QUI ERA *CARACREMADA?

Caracremada, nom amb el qual es coneixia a Ramón Vilà, va anar un bergada nascut al poble de Peguera que és considerat com l'últim maqui català que va lluitar fins a la fi dels seus dies contra el franquisme.

Ramon Vila Capdevila (Peguera, 1908 - Castellnou de Bages, 1963), conegut també amb els sobrenoms de Caracremada i Peus llargs, va anar un anarcosindicalista de la CNT durant la Segona República espanyola, combatent en la resistència francesa durant la Segona Guerra Mundial i guerriller antifranquista fins a la seva mort en 1963. Va ser l'últim maqui que va plantar cara al franquisme. Sempre va demostrar un gran valor, atreviment i coneixement del mitjà geogràfic, que li van permetre una llarga vida de clandestinitat i sabotatge al règim fins que, en una emboscada a Castellnou de Bages, va caure abatut per les bales de la Guàrdia Civil.

El fet que s'utilitzi el nom de Caracremada respon als següents motius:

Caracremada era un gran coneixedor de la zona, i el fet d'utilitzar el seu nom per a la ruta és una manera de relacionar el personatge, les muntanyes i la història recent d'aquesta regió prepirenaica.

Caracremada procedia d'una família de camperols de les zones de l'alt Berguedà i l'alt Solsonès, per la qual cosa les arrels tant paternes com a maternes del personatge estan bastant relacionades amb els llocs pels quals discorre la ruta.

Com a últim maqui català i pel fet que la seva vida va estar sempre relacionada amb la lluita contra el nazisme i el franquisme, Caracremada és un personatge molt emblemàtic a la zona, considerat un veritable bandoler del segle XX.

Com a maqui que va haver de fugir sempre de les forces de seguretat del règim, Caracremada coneixia com el palmell de la seva mà aquestes muntanyes, on tenia els principals amagatalls i recers.

Comentaris