Quatre dies entre el Prepirineu i les terres Baixes. Quart dia Solsona Manresa

Fira de Sant Ponç. Prades de la Molsosa
Quatre dies entre el Prepirineu i les terres Baixes.

Quart dia. Solsona, Hostal Nou, Torà, Fontanet, Ardèvol, Pinós, Vallmanya, Prades, Castelltallat, Sant mateu de Bages, Callús, Sant Joan de Vilatorrada, Manresa.

Avui el recorregut transita per les terres baixes del Solsonès. 

Del Prepirineu a les terres baixes.
La comarca del Solsonès presenta un relleu amb grans contrastos. Així, al nord hom hi troba els primers replecs dels Pirineus, les serres d’Oliana, Odèn, Port del Compte (on hi ha el punt més alt de la comarca, a 2.383 m) i la serra del Verd (2.274 m). Aquestes serres separen el Solsonès de les comarques veïnes de l’Alt Urgell i el Berguedà.

En canvi, el centre i el sud de la comarca tenen les característiques pròpies dels altiplans de la Depressió Central, amb altituds entre els 650 i els 900 metres. Aquest altiplà s’obre a les terres baixes de la Segarra, del Bages i del curs mitjà del Segre. El relleu suau està trencat per la serra de Pinós, a l’extrem sud de la comarca, que assoleix una alçada màxima de 937 metres.

Diferents tons de verd. Ardevol
Després d’esmorzar comença la darrera etapa d’aquests quatre dies. Deixo Solsona per la carretera de l'Hostal Nou. Aquest és un dels trams més avorrits dels quatre dies tant per la monotonia de l'entorn com per la pujada fins a Hostalnou.

L’Hostal Nou. Segueixo ara si per l'antiga carretera de Torà. Mentre baixo puc gaudir de les esplanades verdes de cereals, i els boscos d’alzina. Passo prop de la Torre de Vallferosa. Entro a la comarca de la Segarra. A 1 km de Torà, en creuar la riera de Llanera, trenco a l’esquerra per començar a pujar.

El primer repetjó fa que entri amb calor i m aturo a treure tota la roba d'abrigar doncs ja tot és pujada fins al Santuari de Pinós. Uns 15 Km enllà. Trobo a faltar la diversitat paisatgística, del Berguedà, Alt Urgell i les terres altes del Solsonès. Aquí tot és cereals, i en altra època pot ser un rostoll.

Torre d'Ardevol
Ardèvol. Obligada visita a la torre d’Ardèvol. Segueixo amb un dels repetjons més forts del dia, i pel collet de Clapers arribo al Santuari de Pinós. A pocs metres del santuari hi ha la placa que indica el Centre geogràfic de Catalunya.

Panoramica des de Pinos
Baixo cap a Vallmanya, la pista és acabada d'enquitranar amb fortes pendents, cal dur bons frens, doncs amb 3 k perdem 300 metres. Deixo Vallmanya ara direcció de Calaf. A la Casanova trencall a dreta cap a Prades de la Molsosa.

Fira de Sant Ponç. Prades de la Moñsosa
Parada obligada a Prades. Avui es la fira de Sant Ponç. Els carrers són plens de parades i de gent que en gaudeix. En arribar han acabat la missa de Sant Ponç i ara es concert. També puc gaudir de la tirada popular de bitlles catalanes.


Creu Grossa de Castelltallat.
Deixo les bitlles. La pista esdevé força malmesa fins a cal Prat Barrina. Comença la darrera pujada de la sortida fins a arribar a la serra de Castelltallat. Foto a la Creu Grossa, a la meva dreta Castelltallat. Darreres pujades i un cop a Puogdellivol tot avall. La creu escapçada, cal Figuera, La Rabassa, La Rabassola, Sant mateu de Bages. Callús i Manresa.

4 dies entre el Prepirineu i les terres Baixes. 4ª Etapa. De Solsona fins Manresa


EveryTrail - Find the best hikes in California and beyond

Comentaris