Som el que som


Quan arriben aquestes dates, de trobades familiars, d'amics per celebrar Nadal. Un es para a pensar i fer balanç del any que s'en va, i et dónes compte que ha estat un bon any a la familia "hi som tots", entre els companys qui més qui menys va fent amb algun que altre pedaç.
Els objectius, que abans eren per aconseguir grans fites, recordo i per suposat amb anyorança, la PBP del 2003 o el Tour del 2004, ara són a més curt termini ...

Podria seguir comentant..., però tan sols us deixo aquest escrit del prnemi Nobel que penso que amb poques paraules defineix moltes coses.

Reflexions del oncólogo brasiler Drauzio Varella, guanyador del Nobel de Medicina.


DEFINICIONS

a. Tercera Edat:
Oficialment comença als 60 anys i se suposa que acaba als 80, però no hi ha consens.

b. Quarta Edat o Vellesa:
S'inicia als 80 anys i acaba als 90.

c. Longevitat:
S'inicia als 90 i acaba quan mors.


VELLESA SALUDABLE
Ningú està sa després dels 50. Sans estan els joves; els vells tenen sempre un o diverses xacres que són propis de l'edat.
Del que es tracta llavors és d'envellir saludablement, és a dir, amb les xacres controlades i sense complicacions.

GENÈTICA
Si vols saber quant viuràs i com arribaràs a aquesta edat, mira o recorda als teus pares. La càrrega genètica és fonamental per establir un pronòstic de vida. Qui va tenir càncer o infart abans dels 60 ho transmetrà en els gens als seus fills pel que aquests tindran major probabilitat de desenvolupar les mateixes malalties. Lògicament el desenvolupament d'una malaltia crònica requereix la presència de diversos factors, però el genètic és només un d'ells.



NO HI HA ATRACÓN GRATUÏT
"Som el que mengem" diuen els naturistes i no els falta raó. Si a més de tenir una càrrega genètica desfavorable et poses 3 o 4 *cucharaditas de sucre en cada cafè que preses, assaboreixes totes les pells del pollastre rostit i et "relames" amb les escorces de porc de l'aperitiu del cap de setmana, estàs convertint les teves artèries en canonades embussades. Ergo, no hi haurà bona circulació, no hi haurà bona *oxigenación, la qual cosa equivaldrà a mort cel·lular o, dit d'una altra manera, envelliment accelerat o prematur.


En conseqüència, si vols tenir una vellesa saludable, a partir dels 50 anys cuida la teva alimentació i deixa de menjar coses "químiques", d'abusar dels greixos... Un bon desdejuni, un bon esmorzar i un pèssim sopar són la clau per equilibrar el teu mitjà intern.


VISQUI EL GLOP

Aparellada a la dieta està la beguda. Abandona totes les begudes gasoses; aquestes les poden prendre els joves i amb mesura, nosaltres no. Tots aquests líquids tenen carbonat de sodi, sucre i cafeïna. A la nostra edat, aquestes substàncies estomaquen al pàncrees i al fetge fins a desgastar-los. Presa millor llimonada, sucs... Fins a la cervesa és preferible ja que es fa amb aigua bullida, té components naturals i no conté sodi.

D'altra banda hi ha prou evidència clínica que demostra que el consum moderat d'alcohol després dels 50 anys millora la qualitat de vida doncs té tres efectes definits: *vasodilatador coronari, disminueix el colesterol i és un sedant moderat. En conseqüència, i de forma pràctica, a l'hora de l'esmorzar o a la nit, quan arribis a la teva casa i ja no hagis de conduir, pega't un "lingotazo". Els licors més recomanats són el whisky, el vi negre i el "aguardiente" pur.


En lloc de prendre nitroglicerina per dilatar les artèries, o *estatinas per baixar el colesterol, o un *valium per estar tranquil, aconsegueixes tot això amb un bon glop. I si ho fas en companyia de les persones que vols, l'efecte es duplica. Ara bé, només un advertiment: consum moderat equival a un o dos gots, perquè si et passes tots els dies, l'efecte és exactament el contrari i et matarà més ràpid del que t'imagines.


TAMPOC CAL SER ESTRET

Això vol dir que totes aquestes pautes són bones, però sense exagerar i, sobretot, sense dogmatitzar. Si fas una barbacoa per a la teva família o els teus amics, no vinguis amb que "no com a xoriço perquè és molt "grasiento" o "el meu metge m'ha dit que solament begui dues copes i punt".


Gens reemplaça l'alegria i el plaure de compartir amb els quals et volen; no hi ha grassa ni copa que no es pugui *metabolizar en una bona tarda d'esplai. Els mecanismes de compensació del nostre cos són encara poc coneguts, però així succeeix: si gaudeixes veritablement, el "pecat mortal" dietètic es transforma en "venial".


NINGÚ EM LLEVARÀ EL BALLAT

Això és absolutament cert perquè tot el que comes i beus et deixarà petjada i, com retrat de *Dorian Gray, el teu cos ho mostrarà en la vellesa. Les nits de tabola, els *atracones, els excessos de tot tipus faran la vida de vell molt desgraciada. I no solament a tu, sinó a la teva família.


PÈRDUES

La principal desgràcia per a un ancià és la solitud. L'habitual és que les parelles no arribin a vells juntes; sempre algú es va primer, amb el que es desequilibra tot el statu quo que sostenia als components de la parella. El vidu o vídua comença a ser una càrrega per a la seva família.


La meva recomanació personal és que tractin de no perdre - mentre tinguin lucidesa - el control de la seva vida. Això significa, per exemple: jo decideixo quan i amb qui surto, quin com, com em vesteixo, a qui crido, a quina hora em fico al llit, què llegeixo, en què em distrec, què compro, on viu, etc. Perquè, quan ja no pots fer tot això, t'hauràs transformat en un plom complet, en un llast per a la vida dels altres.

SUFICIENT


Ja no tinc més temps doncs el treball em crida i he escrit això en una petita pausa de 30 minuts. Espero que us sigui d'utilitat.



BON ANY NOU A TOTHOM I LLARGUES PEDALDES

Agusti Grané 31 12 2011

Comentaris