Volta a la Plana de ponent. 4 De Cervera a Guissona

Guissona Plaça
Ja fa algun temps que vaig penjar aquest bloc Tres recorreguts cicloturistes per Catalunya, i un d'ells, " Una Volta per la Plana de Ponent". Fa uns dies que repassava les sortides possibles  de 3 a 6 dies,  al veure l'etapa nº4 d'aquest recorregut vaig pensar que estaria b de fer-la amb una sortida circular.
Desprès de cercar a Internet, veig que  la ruta "Els Castells de Segarra"  amb du entre Guissona i Cervera, Eureka el circuit tancat. Aquest divendres desprès de plegar de la feina he anat a fer-la.

L'etapa discorre per les comarques de la Segarra i Anoia.
Amb l'excepció de les ciutats de Cervera i Guissona, el paisatge de l'itinerari està dominat per l'agricultura de secà, el bosc mediterrani, les masies i les petites poblacions i ofereix algunes raconades de gran bellesa i serenor. De fet, l'entorn és tant semblant que la meitat nord-occidental de l'Anoia per on es passa reb el nom d'Alta Segarra.

Castellmeià
Les poblacions per las que travessa l'excursió Sant Guim de la Plana, Castellnou de les Oluges, Montfalcó Murallat, la Rabassa, Sant Guim de la Rabassa, a Sant Guim de Freixenet aprofito per dinar  cala Maria, Sant Domí, el castell de Santa Maria, l'Astor, Pujalt, Sant Ramon, Portell, Vicfred.

Del verd al groc
D'interès. Montfalcó va ser una fortalesa important, tant per als sarraïns com per als cristians. Ara constitueix una petita però magnífica vila closa emmurallada, del s.XI, un conjunt urbà peculiar, gairebé únic a Catalunya. Entre ametllers i extensos camps de cereals hi ha La Rabassa, amb una església dedicada a Sant Cristòfol, Sant Guim de la Rabassa, Santa Maria de Freixenet i Sant Guim de Freixenet. Més endavant es pot veure Pujalt, amb un evocador nucli vell de carrerons i placetes, l'església de Sant Andreu i les capelles de Sant Ponç i de la Concepció.
Font de S. Guim de la Plana
A Vicfred hi ha el castell alçat l'any 1079, que es pot visitar per contemplar les col·leccions de pintures i porcellanes. Sant Guim de la Plana té un conjunt urbà molt bonic presidit per l'església de Santa Maria i el castell.

Plans d'en Bali

Finalment, a Guissona, població molt dinàmica que ha crescut molt a partir de la indústria agroalimentària impulsada per la seva cooperativa, cal veure-hi la plaça Major, porticada, l'església neoclàssica de Santa Maria, el carrer de l'Om, el magnífic portal de l'Àngel, el Museu Eduard Camps

Traça i dades del recorregut a Wikiloc.

Comentaris