De Manresa al Delta del Ebre.Setmana Santa 2012

Poblet ( Des de la finestre del Alberg Jaume I)
Diumenge de Rams. 1 abril 2012. Manresa Poblet.
Agafo la Pluja ( Bici de clicloturisme) carrego les sàrries i a pedalar. Cap el delta del Ebre falta gen.
Surto de Manresa direcció d'Igualada, segueixo cap a Sant Martí de Tous amb el seu castell al fons. Començo a desferme de la roba doncs sembla ben be que es estiu, pujant cap cap a Santa Coloma de Queralt entre pins   fa suar de valent. Ja conec prou be Santa Coloma de Queralt  i no m'entretinc pas al barri antic però val la pena fer un tom per la plaça Major i les muralles. A Roquefort de Queralt  m'aturo a dinar. Deu ser la crisi però l establiment es buit,  aviat e fet. Segueixo el camí previst. L'Espluga de Francolí i  finalment les Masies. L'Alberg Jaume I es on tinc previst allotjar-me avui. Una dutxa i tot seguit faig un tom pel Monestir de  Poblet. molt vinculat a l'historia de Catalunya.

Cingles de la serra Major de Montsant (Morera de Montsant)
Dilluns 2 04 2012 Poblet Tivissa.
A les 8 del mati la bici a punt, segueixo el recorregut previst. D'intenció es seguir la proposta que ja fa un temps vaig penjar al bloc : Recorregut cicloturista de Quatre dies per Catalunya. De Montblanc al delta del Ebre.
Deixo Poblet, m' endinso pel barranc del Tillar fins al coll de les Masies la carreta va pujant amb fortes sigues sagues, aquesta hora de dilluns sembla que el món es dormit encara. Prades, toca fer la foto a la-famosa Font, també esmorzo en un dels molts establiments de la plaça. Tornem-hi i en un obrir i cluca d'ulls soca a Cornudella de Montsant, una antiga pista forestal enquitranada amb du a la Morera de Montsant resseguin els famosos cingles de la serra Major de Montsant. Ara faig una parada i m'entretinc a contemplar la meravella que la natura ens ha ofert en aquest indret, realment val la pena arribar-hi per gaudir del sensacional entorn. Una forta baixada amb deixa a Escaladei, famosa cartoixa. Segueixo per camins rurals ben arreglats sense gens de transit. Entro a la comarca del Priorat, pujar i baixar es el que toca aquest territori, en alguns indrets no es veu muntanya sense que estigui plena de feixes amb les ceps ben cuidats. Gratallops famós pels seu vins. Falset, cap i casal del Priorat, es un brogir. Aprofito per fer un petit recorregut. Cal reprendre el camí, deixo el Priorat.
Olivera (Soca de 3 potes)

 A la Ribera d'Ebre, la vinya va deixant lloc a olivers i altres arbres fruiters que son amb plena floració quin espectacle la primavera. Els darrers pobles del dia, Marçà, Capçanes, els Guiamets i finalment Tivissa. Parada i Fonda al Càmping Alberg Municipal. Desprès una reconfortant dutxa faig un tom per conèixer Tivissa.
Recorregut a Wikiloc:




Riu Ebre (Mora d'Ebre)
Dimarts dia 3. Tivissa Horta de Sant Joan.
Sembla que l estiu del diumenge ha quedat enrere i les prediccions del dia son de força mal temps. No faig cas i a les 9 començo el recorregut el dia.
Torno a desfer els últims quilometres d'ahir fins trobar fins a Serra d'Almos una pista amb porta, sempre baixant, fins Mora la Nova. L'Ebre, Mora d'Ebre, Miravet am el seu Castell acim del turo i el darrer pas de barca del Ebre. La pista amb una sua pujada amb deixa a Pinell de Brai. Bons records de la sortida de Sant Josep de 2009.

Maleco dels anys 70
Segueixo per l antiga N de Gandesa a Tortosa, ara convertida en ruta cicloturista 100 x 100  tan sols jo i els que van a L'estació de Pinell del Brai per tal e seguir la Via Verda. Passat Prat de Compte i arribo al darrer poble abans d'Aragó,  Arnés. Ja fa uns quilometres que m'acompanya el majestuós decorat de la serralada dels Ports. Dissortadament el temps, vaig esquivant la pluja no amb deixa gaudir del entorn. Darrers quilometres a tot drap per tal de no mullar-me fins l'Alberg dels Olivers a Horta de Sant Joan. Acabo de dutxar  no para de ploure, m'he escapat pels pels. El tom pel poble queda per una millor ocasió. Dedico aquestes hores a llegar algun que altre diari que trobo al alberg. Desprès de Sopar el Barça Milan anima la vetllada.

L'Encanyisada ( Poble Nou del Delta)
Dimecres 4. Horta de Sant Joan Poble Nou el Delta.
Durant la nit ha seguit plovent am força intensitat. Al mati quan he esmorzat semble que fa una treva i continuu el recorregut. Travesso per Horta fins trobar l'antiga estació de ferrocarril per tal de seguir la Via Verda de la terra alta. Sempre es amb una lleugera pendent  a favor.  Al-llarg del recorregut i a nombrosos túnels que fan que amb deslliuri momentàniament de la pluja. Segueixo travessant velles estacions la de Bot, Pinell de Brai, Benifallet, Xerta, Aldover, Roquetes i finalment Tortosa. Sembla que ha parat de ploure, però ara m'acompanya el vent. Jo si no fa molt de fred prefereixo que plogui  abans que faci vent, però tan se val aquí no es pot triar. El dia no dona gaire per fer turisme pel que segueixo pedalat ara pel costat del canal de la dreta del Ebre . Quan gaire be soc a Amposta noto que la roda de davant s'ha desinflat cal aturar-me a arreglar la punxada, aprofito per recuperar forces quedant-me a dinar prop de l botiga de bicicletes on vull agafar un parell de cambres. La sortida d'Amposta segueix la mateixa tònica, el vent a la plana del Delta  no dona respir en cap moment dons el paratges es totalment exposat, el que deuria de ser un fàcil i còmode passeig esdevé força mes complicat.
  Arribo a L'Encanyissada. Sensacional paratge ple d'aiguamolls i amb gran quantitat de miradors d'ocells. Poble Nou del Delta.  Finalment arribo al Alberg de L'Encanyissada.  Segueixo el meu ritual, una reconfortant dutxa i un tom pel poblet mariner que per cert amb crida prou L'atenció, especialment pel gran nombre d'habitatges que s'ha transformat en allotjaments de turisme i restaurants.
 Avui per problemes no he pogut gaudir  del telefon, tampoc he pogut fer fotos las del reportatge son via Internet.

 
Dijous 5. Poble Nou del Delta L'Ampolla.
Segueix el  mal temps, avui també plou. A les 8 després d'esmorzar marxo del alberg per tal d'acabar el recorregut previst i agafar el tren a l'ampolla per tornar a Cassa.
El recorregut pel delta es a través del espai natural del mirador de  Tancada  que segueix camins  i algunes pistes cimentades. Degut a la pluja els camins son plens de fang i per seguir endavant he hagut de seguir a travessa, gens recomanable per la quantitat d'aigua. Torno a la carreta que amb du a Sant Jaume d'Enveja,   punt de sortida del Camí de Sant Jaume del Ebre.  Deltebre i finalment arribo prop platja de la Marquesa, una de les mes ben conservades del delta, avui soc ben sol. Arribo a L'estació de l'Ampolla a les 11. Agafo el tren que passant per Barcelona amb du a Puigcerdà. Un altre sensacional recorregut per fer qualsevol dia amb bici.
Per acabar a vegades agafem avions vaixells i ens desplacem a remots indrets quan aquí ben aprop podem gaudir de sensacionals paratges que a ritme de bicicleta son senzillament espectaculars. Si teniu l'ocasió, no deixeu de fer un tom per la serra del Montsant, Priorat, Terra alta i  Delta del Ebre, el conjunt es tan variat que esdevé sensacional.

Traça del recorregut: 

Comentaris