Creta 2018. Etapa 2. 16 de maig: Ano Zaros-Spili: 63 km, 1270 m +






Etapa 2. 16 de maig: Ano Zaros-Spili: 63 km, 1270 m +

El petit poble d'Agios Ioannis ("Sant Joan") (km 27) és un dels tres pobles de la comunitat de Kamilari. Amb 60 habitants i dues o tres taules i allotjaments, és un lloc molt tranquil. 
La regió d'Agios Ioannis és bastant rica en aigua, de manera que abans de l'aparició de sistemes de reg, era un dels llocs on els cultius eren possibles fins a l'estiu. Les xarxes de petits canals i "preses" en miniatura han permès capturar i conservar l'aigua el major temps possible. L'arròs es va fer créixer fins i tot a la zona quan el "Geropotamos" (el riu que travessava el Messara i passava entre Phaistos Hill i Timbaki-Mires Road) fluïa durant tot l'any. També veureu, al peu del turó de Phaistos, direcció Timbaki o Mires, les ruïnes d'un molí d'aigua tradicional, els "Gerontomilos". 
Esglesia de Agios Pavlos
Just a la sortida del poble, a la carretera Phaistos-Matala, trobareu a mà esquerra la petita església Agios Pavlos (Sant Pau), que reconeixerà amb la seva cúpula coberta de rajoles, del segle XIV. És una de les esglésies més antigues de la regió. La primera referència coneguda es remunta a 1303, ... A l'interior, els frescos evoquen la vida de sant Pau, la crucifixió i el càstig a l'infern dels pescadors i els maleïts. Els frescos, ben conservats, són d'un tipus particular, anomenats "palaiòlegs". 

Un panell explicatiu, situat davant de l'església, dóna informació addicional. Cal assenyalar que sant Pau era sant evangelitzador de Creta. Se suposa que hauria desembarcat a Kali Limenes. Al poble, al sud, trobareu una antiga instal·lació per destil·lar el raki. 
Al poble d'Agios Ioannis trobaràs tres tavernes i un kafeneo (cafè grec tradicional). 

Caps de lleo a la fon del poble.
Spili, terme de la nostra etapa, és un poble molt bonic situat a uns 28 km al sud-est de Rethymno, a la província d'Agios Vassilios. Aquest bell poble de muntanya té uns 800 habitants i es troba a una altitud de 430 m. La zona és verda i exuberant i té molts petits rierols de muntanya i molts arbres. Es pot veure a la plaça del poble, a l'ombra dels plàtans, fonts de marbre que escupen, per caps de lleó tallats, bevent aigua directament dels rius nítids de la muntanya Psiloritis. Des de la plaça, es pot passejar pels estrets carrers que condueixen a l'entorn del poble. Aquí podeu veure cases d'estil tradicional amb jardins de flors i vistes increïbles. Hi ha tres esglésies interessants per veure: l'església d'Agia Theodori, l'església d'Agios Georgios i l'església de Metamorfosi Sotiros. Veureu dins d'aquestes esglésies alguns exemples de meravellosos murals i icones religioses. A l'església d'Agios Georgios, 
per exemple, veuràs un mural únic que representa la Santíssima Trinitat, on el 

Dades del recorregut: Anno Zaros Spili

Les fotos.

Relive 'Creta 2018. Etapa 2. Zaros- Spili'



Comentaris