Creta 2018. Etapa 3. 17 de maig: Spili-Chora Sfakion: 63 km, 1000 m +



Posta de sol Sfakion.
Etapa 3. 17 de maig: Spili-Chora Sfakion: 63 km, 1000 m +
Avui ens anirem al mar per dinar al Km 49  Frangokastello 
  

Frangocastello
Frangokastello (grec: Φραγκοκάστελλο) és el nom d'un castell i una plana de Creta. 
Literalment, "Château-Franc", el castell de Frangokastello va ser construït pels venecians entre el 1371 i el 1374 per assegurar la regió de Sphakia, després de la pirateria. Es nomenen la fortalesa de Sant Nikitas, nomenada per una església propera. Durant l'època veneciana, l'edifici no és ni tan sols ocupat per una guarnició. 
La fortalesa rectangular té una torre en cada cantonada. Els edificis a l'interior de les muralles són d'època otomana. 
Durant la revolució d'Orloff, les tropes turques, lluitant contra els esfakiotes, es van instal·lar a Frangokastello. En 1770, el cretense revolucionari Daskaloyánnis va deixar les seves armes en Frangokastello abans de ser assassinat a Heraklion. 
El 17 de maig de 1828, Hadzi Michalis Dalianis venia de Grècia per criar Creta, establint-se allà amb els seus homes. Hadzi Michalis Dalianis és assassinat juntament amb 338 dels seus homes. Els altres es rendeixen i Mustapha Pasha destrueix la fortalesa perquè no pugui ser utilitzada pels rebels. Segons la tradició, al voltant del mes de maig, es pot veure, a l'alba, les ombres dels soldats cretenos a les muntanyes circumdants. Els anomenats drosoulites (grec modern: Δροσουλίτες), (ombra del roig), aquestes ombres trobarien la seva explicació per un fenomen meteorològic. 
La fortalesa va ser renovada durant la revolta cretense de 1866-1869 per les necessitats militars de Mustapha Pasha. 
  
Panoràmica 

Cap el Mar
Després del dinar, agafem el camí al petit poble de Chora Sfakion, que es troba a uns 74 km al sud de Chania. Aquest encantador poble mariner està situat al cor d'una cala amagada i està envoltat pel paisatge reconegut per la seva naturalesa salvatge. Es diu que el seu sòl robust reflecteix el caràcter i la personalitat dels seus habitants, coneguts per la seva valentia i llibertat d'esperit. Són majoritàriament marins o comerciants. Sfakia va jugar un paper heroic per a molts períodes en la història de Creta i les poques cases que daten del segle III i IV a declarar. 
Durant l'ocupació veneciana, el poble es va convertir en un centre de desenvolupament econòmic i va augmentar la seva població a gairebé 3.000 habitants. Va ser durant aquest període quan es va construir la fortalesa, Kastelli, i el governador venecià es va instal·lar al poble. El 1770, una rebel·lió contra l'ocupació turca es va organitzar al poble, i malgrat el seu rebuig per part dels burgesos "drenats de la seva sang", els habitants de Chora Sfakion no es declaren vençuts i han continuat lluitant contra els turcs en cada oportunitat. Aquesta valerosa perseverança va ser una vegada més evident quan, durant la Segona Guerra Mundial, el 31 de maig de 1941 es va utilitzar el petit port de Sfakia -amb el suport i l'ajuda dels vilatans- com a punt de fugida de la illa per soldats australians i neozelandesos que 
Es va quedar enrere després de la majoria de les forces aliades.

Les dades del recorregut. Clica

Les fotos del dia.




Relive 'Creta 2018. Etapa 3. Spili- Chora Sfakion'

Comentaris